Używamy plików cookie, aby zapewnić jak najlepsze działanie naszej strony internetowej. Kontynuując przeglądanie tej strony lub zamykając tę wiadomość, wyrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z naszą Polityką cookies

21-23 kwiecień, 2020
VII MIĘDZYNARODOWE TARGI ŻYWNOŚCI 
I NAPOJÓW 
EXPO XXI Warszawa

Polska

 

Program

WorldFood Warsaw Business Programme

ZAREJESTRUJ SIĘ NA TARGI I ODBIERZ BEZPŁATNY BILET WSTĘPU >>

PROGRAM WORLDFOOD POLAND 2019
7 MARCA - CZWARTEK


FORUM KONFERENCYJNE 1, HALA 1

11:00 -11:30 Ceremonia otwarcia targów

11:30 -13:00 DEBATA OTWARCIA: Bezpieczeństwo i jakość żywności wyzwaniem dla podmiotów gospodarki żywnościowej
Pod patronatem Polskiej Federacji Producentów Żywności

• Jan Krzysztof Ardanowski, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
• Czesław Siekierski, Przewodniczący Komisji Rolnictwa w PE
• Andrzej Gantner, wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności
• Jarosław Pinkas, Główny Inspektor Sanitarny
• Andrzej Romaniuk, Główny Inspektor Jakości Handlowej Art. Rolno-Spożywczych
• Andrzej Wojciechowicz, ekspert KE branży FMCG
• Wiesław Różański, Prezes UPEMI

13:30 –14.30 Panele pod patronatem Stowarzyszenia Forum Dialogu Gospodarczego

I panel: Zachowania konsumentów na rynku żywnościowym – ocena stanu, kierunki zmian, wpływ na przemysł spożywczy

Paneliści:
• dr Urszula Kłosiewicz-Górecka, starszy analityk w Polskim Instytucie Ekonomicznym; wiceprezes Stowarzyszenia Forum Dialogu Gospodarczego
• Marek Moczulski, prezes Zarządu Bakalland S.A
• Jarosław Król, prezes Zarządu fundacji MERCATUS ET CIVIS
• prof. Krystyna Gutkowska, Katedra Organizacji i Ekonomiki Konsumpcji SGGW
• Kamil Dąbrowski –Pluskwa, prezes Federacji Konsumentów

14:40-15:40

II panel: Handel artykułami żywnościowymi – szanse i zagrożenia

Paneliści:

• Andrzej Maria Faliński, prezes Stowarzyszenia Forum Dialogu Gospodarczego
• Renata Juszkiewicz, prezes Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji
• Monika Tyska, wicedyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa
• Maciej Ptaszyński, Dyrektor Generalny Polskiej Izby Handlu
• Grzegorz Rykaczewski, Santander Bank Polska, analityk sektora rolno-spożywczego

FORUM KONFERENCYJNE 2, HALA 3

11:30 –12:00 System jakości Certyfikowany Produkt (CP) jako narzędzie promocji produktów z owoców i warzyw
Barbara Groele, Sekretarz Generalny Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków

12:00 –12:30 Mięso in vitro –zagrożenie czy szansa dla sektora żywności? Problemy prawne
Daniel Szostek, Patryk Kalinowski, Centrum Prawa Żywnościowego

12:30 –13:00 Innowacyjna, bezodpadowa obróbka żywności - Zero Waste
Marianna Pinczés, CEO, Grapoila-VirginOilPress Kft.

13:00 –13:30 Potencjalne kierunki rozwoju rynku żywności ekologicznej. Dokąd zmierza rynek?
Karol Przybylak, Biokurier

13:30 –13:45 Zmiany w strukturze dystrybucji ekoproduktów
Michał Nowak, Ekodostawcy

13:45 –14:00 Świadomość polskich konsumentów dotycząca ekożywności
Karolina Kałdońska, Ekodostawcy

14:00 –15:00 Organic Food –najsilniejsza przewaga konkurencyjna tej dekady. Jaką wartość oferuje konsumentom?
Żaneta Geltz, Hipoalergiczni

15:00 –15:30 Superfoods, vegan, eko i „freefrom” - nowe trendy konsumenckie
Małgorzata Krześniak, SYS

15:30 –16:00 Mała firma, wielki potencjał - roślinne star-upy podbijają rynek
Witek Sysiak, SYS

 

PROGRAM WORLDFOOD POLAND 2019
8 MARCA - PIĄTEK


FORUM KONFERENCYJNE 1, HALA 1

10:00-14:00 Panele poświęcone łańcuchom dostaw i łańcuchom technologicznym (z naciskiem na ColdChain). Debata pod patronatem Stowarzyszenia Forum Dialogu Gospodarczego

Prowadzący
Andrzej Maria Faliński, Prezes Stowarzyszenia Forum Dialogu Gospodarczego

Kooperacja a technologie w łańcuchach dostaw FMCG

Paneliści
• Prof.Benjamin Nitsche, Berlin University of Technology. Dep. of Logistics
• Andrzej Wojciechowicz, wiceprezes, Stowarzyszenie Forum Dialogu Gospodarczego, ekspert KE branży FMCG
• Prof. Halina Brdulak, Szkoła Główna Handlowa
• Andrzej Dzięciołowski, audytor niezależny
• Prof. Grażyna Śmigielska, Uniwersytet Ekonomiczny Kraków
• Przemysław Nowak, Pomona Company, dyrektor handlowy

Jakość i bezpieczeństwo w łańcuchach dostaw FMCG

Paneliści
• Prof. Stanisław Kowalczyk, Szkoła Główna Handlowa
• Dr Janusz Liber, doradca ds. bezpieczeństwa
• Artur Jadeszko, prezes ATC Cargo S.A
• Andrzej Siess, Raben, Dyrektor Public Affairs
• Joanna Kozłowska, wiceprezes, BRONISZE Warszawski Rolno - Spożywczy Rynek Hurtowy

Prawo –polityka –biznes. Eksport żywności do USA. Wymagania FDA dla eksporterów żywności na rynek USA w świetle ustawy o modernizacji bezpieczeństwa żywności (FSMA)
Prezentacja: Jacek Sztabowski, ProFOOD Consulting; dyskusja otwarta

14:00 – 15:00 Panel Polskiego Stowarzyszenia Elektromobilności
Źródła OZE, Efektywność Energetyczna, elektromobilność jako odpowiedź na rosnące ceny energii

Prowadzący
Adrian Małachowski, Przewodniczący Sekcji Fotowoltaicznej Polskiego Stowarzyszenia Elektromobilności

Paneliści
• Daniel Raczkiewicz, niezależny ekspert ds. energetycznych
• Jacek Bzdurski, prezes Zarządu IEN S.A.
• Sylwia Koch-Kopyszko, prezes zarządu UPEBI (Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Biogazowego), prezes Zarządu PSEM (Polskiego Stowarzyszenia Elektromobilności)
• Michał Baranowski, ekspert ds. elektromobilności, dziennikarz Menedżera Floty, ekspert PSEM, prezes spółki ELOCITY
• Rafał Bielas, Wydział Elektryczny Politechniki Warszawskiej

FORUM KONFERENCYJNE 2, HALA 3

Konferencje organizowane pod patronatem Krajowej Rady Suplementów i Odżywek (KRSiO)

10.30-10.40 Otwarcie Panelu
Piotr Kciuk, Wiceprezes, Krajowa Rada Suplementów i Odżywek

10.40-11.00 Notyfikacja suplementów diety – wybrane zagadnienia
Dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska, Wspólnik, Partner Centrum Prawa Żywnościowego A. Szymecka-Wesołowska, D. Szostek sp.j.

11.00-11.20 Drożdże selenowe - omówienie najnowszych badań i odkryć biotechnologicznych
Dr inż. Marek Kieliszek, Adiunkt w Katedrze Biotechnologii, Mikrobiologii i Oceny Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

11.20-11.40 Suplementacja diety sposobem na utrzymanie właściwej odporności organizmu
Dr n. med. Krzysztof Błecha, Laboratorium Medycyny Naturalnej Bonimed Krzysztof Błecha

11.40-12.00 Suplementy diety – trendy, moda czy konieczność?
Dr Daniel Modnicki, Colfarm S.A. Zakłady Farmaceutyczne

12.00-12.20 Reklama suplementów diety kierowana do specjalistów
Dr Joanna Uchańska, Managing Associate, Radca Prawny, Chałas i Wspólnicy

12.20-12.40 Suplementy diety - rola i jakość z perspektywy farmaceuty
Mgr farm. Michał Byliniak, Prezes ORA w Warszawie, Okręgowa Izba Aptekarska

12.40-13.00 Rola KRSiO w tworzeniu społecznie odpowiedzialnej branży suplementów diety
Piotr Kciuk, Wiceprezes, Krajowa Rada Suplementów i Odżywek

13.00-13.20 CDMO - więcej niż wytwórca. Kontraktowy rozwój i produkcja suplementów diety
Dr Anna Michalak, DyrektorR&D, Curtis Health Caps sp. z o.o. 

13.20-13.40 Aktualne trendy w badaniach nad innowacyjnymi suplementami diety
Dr Karolina Rudnicka, Adiunkt w Katedrze Immunologii i Biologii Infekcyjnej, Uniwersytet Łódzki

13.40-14.00 Autoryzacja health claims
Mgr inż. Grażyna Osęka, Food Consultant, Partner, Foodie Sp. z o.o. Sp.k.

14.00-14.20 Autoryzacja substancji dodatkowych
Mgr inż. Iwona Kowalczyk-Andrzejewska, Food Consultant, Partner, Foodie Sp. z o.o. Sp.k.

14.20-14.40 Przykłady strategicznych praktyk wzorniczych wspierających marki
Jakub Śwircz, dr Maciej Konopka, Partnerzy, Brandy Design

14.40-15.00 Nowa procedura dotycząca Novel food
Marta Łanoch, Starszy Prawnik, Food & Pharma Legal Wawrzyniak Zalewska Radcy Prawni sp.j.

15.00-15.20 Nowe Rozporządzenie dotyczące wskazywania kraju lub miejsca pochodzenia podstawowego składnika środka spożywczego
Magdalena Wawrzyniak, Radca prawny, Wspólnik, Food & Pharma Legal Wawrzyniak Zalewska Radcy Prawni sp.j.

15.20-15.40 Eksport suplementów diety – wyzwania prawne i jak im sprostać
Michał Tracz, Associate, Life Sciences Practice, Domański Zakrzewski Palinka sp. k.

15.40-16.00 Current threats in the EU regulatory System: safety assessment as a tool for product classification?
Michael Horn, Chair, European Federation of Associations of Health Product Manufacturers (EHPM)

16.00-16.20 Jak efektywnie zlecać produkcję kontraktową i rozwój suplementów w Polsce?
Małgorzata Dolžan, Business Development Director, Sensilab Polska Sp. z o.o.

PROGRAM WORLDFOOD POLAND 2019
9 MARCA - SOBOTA


FORUM KONFERENCYJNE 1, HALA 1
 
Pokazy kulinarne Polskiej Kadry Narodowej pod patronatem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni

Poprowadzą znani kucharze pod czujnym okiem szefa Jarosława Uścińskiego, znanego warszawskiego Restauratora, przygotowane z tradycyjnych polskich produktów i specjałów przekazanych przez Wystawców.
 
FORUM KONFERENCYJNE 2, HALA 3
 
11:30 –12:00 Dieta bezglutenowa - czy dla każdego?
Dr Anna Wojtasik, Instytut Żywności i Żywienia

12:00 –12:30 Dietetyk jako najbardziej wymagający klient branży spożywczej
Justyna Bylinowska, Dietetycy.org

12:30 –13:30 Certyfikaty dla alergików traktuj poważnie
Żaneta Geltz, Hipoalergiczni