10 kwietnia WTOREK
FORUM KONFERENCYJNE 1, Hala 1
11:00-11:30
Ceremonia otwarcia targów
12:00-13:30
Polska żywność wobec światowych trendów
Debata pod patronatem Polskiej Federacji Producentów Żywności (PFPŻ ZP)
• Kiedy tradycja staje się innowacją ? Definicja innowacji. Ewolucja czy innowacja ?
• Bariery legislacyjne i zjawisko protekcjonizmu w eksporcie, na wolnym rynku UE
• Strategia Odpowiedzialnego Rozwoju szansą na pozyskanie środków na innowacje produktowe i procesowe branży rolno spożywczej, a także promocję żywności wysokiej jakości jako przyszłego motoru polskiej gospodarki
• Strategia promocji MRiRW szansą na wzrost eksportu, zdobycie nowych rynków
Paneliści:
Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności
Czesław Siekierski, przewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi w PE
Andrzej Wojciechowicz, doradca FMCG w Komisji Europejskiej
Krzysztof Przybył, prezes Zarządu Fundacji Polskiego Godła Promocyjnego Teraz Polska
Jacek Bogucki, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi
13:30-14:30
Jakość jako przewaga konkurencyjności i szansa na budowanie silnej marki na rynkach zagranicznych
Debata pod patronatem Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI)
• Zwiększona ochrona własnych rynków i rodzimych produktów poprzez krajowe systemy jakości
• Systemy jakości w innych krajach UE jako ochrona rynku i element planów strategii marketingowych tych krajów
• Systemy jakości jako element kontroli produktów importowanych do Polski
• Wspólne kampanie promocyjne , czy jest potrzebna i dlaczego integracja organizacji branżowych ?
Paneliści:
Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
Sylwester Kuczyński, dyrektor Działu Jakości, Zakłady Mięsne Henryk Kania S.A.
Waldemar Sochaczewski wice dyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR)
Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego
14:30-15:30
Zmiany w potrzebach i świadomości konsumenta
• Marki własne
• Delikatesy w dyskontach
• Ofensywa elektroniczna
• Zakupy online
Paneliści:
dr Urszula Kłosiewicz- Górecka prof. Instytutu Badan Rynku, Konsumpcji i Koniunktur
Piotr Kondraciuk prezes zarządu Delikatesów Internetowych Polski Koszyk
Adam Zdanowski współwłaściciel Zakładów Mięsnych Wierzejki
Waldemar Żółcik, prezes Unii Owocowej Stowarzyszenie Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw
Strefa pokazów kulinarnych Bellavita
11:30 – 12:15
Giancarlo Russo
Szef Kuchni - Celebryta, Doradca Kulinarny
Warsztaty z Giancarlo Russo, Ambasadorem kuchni włoskiej w Polsce
12:45 – 13:30
Andrea Camastra
Właściciel & Szef Kuchni w Senses Restaurant, 1 Gwiazdka Michelin
Podróż przez zmysły
14:00 – 14:30
Iwona Tomasiak & Teresa Salamon
Szefowe Kuchni w Lemon Resort Spa w Gródku nad Dunajcem
Giancarlo Russo przedstawia zwyciężczynie Arte Culinaria Italiana 2018
15:00 – 15:30
Przemysław Bednarz & Łukasz Fabiszewski
Szefowie Kuchni w Hotelu Bonifacio w Sochocinie
Giancarlo Russo przedstawia zdobywców drugiego miejsca Arte Culinaria Italiana 2018
16:00 – 16:30
Paweł Gałeck & Dariusz Cygan
Chefs at Restauracja Piano in Lublin
Giancarlo Russo przedstawia zwycięzców Master of Pasta Barilla Arte Culinaria Italiana 2018
FORUM KONFERENCYJNE 2, Hala 3
11:30-12:00
Rynek żywności organicznej – europejska perspektywa, europejski konsument
Honorata Jarocka, Mintel
12:00-12:45
Prognozy rozwoju rynku produktów ekologicznych w Polsce w świetle ostatnich zmian
Marcin Fajerski, Ekodostawcy
Ryszard Kosik, Landscape Lab
13:00 – 13:30
Zasady oraz sposoby produkcji żywności ekologicznej
Justyna Wasilewko, AGRO EKO
13:30 – 14:00
Stosowanie dodatków dozwolonych do produkcji żywności ekologicznej
Prawidłowe oznakowanie produktów ekologicznych
Ekspert, Centrum Prawa Żywnościowego
14:00 – 14:30
Rozwój produktów bez laktozy i bez glutenu globalnie i w kontekście polskiego rynku
Joanna Sokolnik, Euromonitor International
14:30 – 15:00
Alergeny w przemyśle spożywczym – aspekty prawne
Alergeny a znakowanie produktów spożywczych
Małgorzata Krzepkowska, J.S. Hamilton Poland S.A.
15:00 – 15:30
Perspektywy, szanse i zagrożenia dla ekosklepów
Karol Przybylak, Biokurier
15:30-16:00
Import produktów ekologicznych z krajów trzecich
Ekspert, Centrum Prawa Żywnościowego
16:00 – 16:30
Wpływ kompleksu mikrobioty i bioaktywnych białek serwatkowych na leczenie i rehabilitację osób z chorobami układu pokarmowego i immunologicznego
Prof. Walentyna Nikołajewna Burkowa (generalny dyrektor Instytutu Naukowo-Badawczego Biolit z Tomska RF, - doktor nauk chemicznych, profesor zwyczajny Rosyjskiej Akademii Nauk Przyrodniczych i Członek Komitetu Ekspertyz Efektywności Produktów Zdrowotnych i Technologii Biomedycznej Rady Naukowej Rosyjskiej Akademii Nauk)
11 kwietnia ŚRODA
FORUM KONFERENCYJNE 1, Hala 1
11:00-12:30
Polskie produkty w sieciach handlowych
Debata pod patronatem Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji
Paneliści:
Renata Juszkiewicz, prezes Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji
Krzysztof Gajewski, członek Zarządu E.Leclerc
Jarosław Stefańczyk, dyrektor kategorii w Jerónimo Martins
Marek Moczulski, prezes Zarządu Bakalland S.A.
Waldemar Żółcik, prezes Zarządu Activ Sp. z o.o.
12:30 – 14:30
Optymalizacja spożywczego łańcucha dostaw. Bezpieczeństwo – technologia - kooperacja (na przykładzie chłodniczych łańcuchów dostaw)
-
Od łańcuchów do sieci dostaw – wyzwanie kooperacyjne
-
Od upraw do świadomości konsumenckiej: systemowe bezpieczeństwo żywności
-
Od domowej gospodarności do gospodarki cyrkularnej: marnowanie żywności
-
Od modeli produktu do całościowego nadzoru: cyfrowa rewolucja w łańcuchu dostaw
Moderator: Andrzej Maria Faliński, Prezes Stowarzyszenia Forum Dialogu Gospodarczego
Paneliści:
Marek Borowski, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności
Andrzej Siess, Dyrektor Public Affairs, Raben Polska
Tadeusz Wojciechowski, Prezes Biura Promocji Jakości
Aleksander Mackiewicz, Prezes Pomona Company
Francois Jacquet, Prezes ArtInLean Sp.z o. o.
Marek Schejbal, Prezes Platformy Zakupowej EMIXIT.eu
Weronikq Gidel-Asunmaa, Piotr Worsztynowicz, Sensire Ltd
15:00 – 15:30
Mikroflora opakowań do żywności. Środowisko produkcji kontra folie z tworzyw sztucznych. Studium przypadku.
Andrzej Kuciel, Ekspert ds. bezpieczeństwa i jakości produktów spożywczych, J.S. Hamilton Poland S.A.
Strefa pokazów kulinarnych Bellavita
11:30 – 12:15
Anuelo Serra
Szef Kuchni w San Lorenzo Restaurant & Bar w Warszawie
Magia smaków we włoskiej kuchni.
Prowadzone przez Giancarlo Russo
12:45 – 13:30
Marzena Gromelska
Szefowa Kuchni w Chianti Trattoria Włoska – Kręgliccy w Warszawie
Domowe włoskie makarony poznają polski gust.
14:00 – 14:45
Kurt Scheller
Krytyk kulinarny & Założyciel Akademii Kurta Schellera
Włoska kuchnia w wersji Kurta Schellera
Prowadzone przez Giancarlo Russo
15:15 – 16:00
Starita Pizza Academy
Prowadzone przez Starita a Materdei w Neapolu (Włochy)
Sekrety światowego dziedzictwa UNESCO sztuki robienia pizzy
FORUM KONFERENCYJNE 2, Hala 3
Konferencje organizowane pod patronatem Krajowej Rady Suplementów i Odżywek (KRSiO) oraz European Federation of Associations of Health Product Manufacturers (EHPM)
10:30 – 10.40
Otwarcie Panelu
Piotr Kciuk Wiceprezes Zarządu KRSiO
10:40 – 11.00
Praktyczne aspekty postępowań przed organami inspekcji sanitarnej
Dr Andrzej Balicki, Counsel, Head of Regulatory Team, DLA Piper Wiater sp.k.
11:00 - 11:20
Kluczowe zmiany w prawie dla żywności organicznej i suplementów diety
Michał Tracz, Associate, Life Science Practice, Domański Zakrzewski Palinka Sp. k.
11:20 - 11:40
Granice ochrony konsumenta w znakowaniu żywności na przykładzie TofuTown.com i Teekanne
Justyna Nowak, Doktorantka, Zakład Europejskiego Prawa Prywatnego WPiA, aplikant radcowski Kancelaria Radcy Prawnego Jerzy Wysoczyński
11:40 - 12:00
EHPM’s Country Profile Project
Patrick Ahern, Director General, EHPM
12:00 - 12:20
Jak czytać wspólnotowy wykaz Novel food
Grażyna Osęka i Iwona Kowalczyk, Wspólniczki, Foodie Sp. z o.o. Sp.k.
12:20 - 12:40
Lista składników pozytywnych – jak to działa we Włoszech?
Dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska, Partner, Centrum Prawa Żywnościowego
12:40 - 13:00
Deklaracja kraju pochodzenia – nowości legislacyjne
Dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska, Partner, Centrum Prawa Żywnościowego
13:00 - 13:20
The Regulatory Horizon – Threats and Opportunities
Patrick Ahern, General Director, EHPM
13:20 - 13:40
Krótki przegląd postępowań prowadzonych przed Prezesem UOKiK w sprawie reklamy suplementów diety
Dr Joanna Uchańska, Traple Konarski Podrecki i Wspólnicy sp.j.
13:40 - 14:00
KRSiO Konsolidacja i wsparcie firm z branży suplementów diety
Piotr Kciuk, Wiceprezes Zarządu, KRSiO
14:00 - 14:20
Wykorzystanie morwy białej (Morus alba) w profilaktyce cukrzycy typu II
Jarosław Pieczuro, Dyrektor ds. Rozwoju i Innowacji, Biofarm
14:20 - 14:40
Działania branży w zakresie przekazów reklamowych - Kodeks Dobrych praktyk reklamy suplementów diety
Dr Katarzyna Suchoszek, Prezes Zarządu KRSiO
14:40 - 15:20
Suplement trendów dla marek i opakowań
Dr Maciej Konopka i Jakub Śwircz, Partnerzy, Brandy Design
12 kwietnia CZWARTEK
FORUM KONFERENCYJNE 1, Hala 1
11:00 - 11:45
Omówienie wietnamskiego przemysłu spożywczego. Klimat inwestycyjny w Wietnamie.
Vietnam Embassy in Poland
12:00 - 12:30
Przemysł spożywczy i trendy kulinarne Malezji
Embassy of Malaysia
12:30
Pokaz przygotowywania Yerba Mate Green przez brazylijskiego someliera Mr Heroldo Secco Juniora
Yerba mate vs Matcha porównanie walorów Mate Green i herbaty matcha.
Jak przygotowywać yerba mate w kanale HORECA?
Yerba mate dla Europejczyków z mlekiem, sokiem i lodem?
Strefa pokazów kulinarnych Bellavita
12:00 – 12:45
Giancarlo Russo
Szef Kuchni - Celebryta, Doradca Kulinarny
Warsztaty kulinarne z Giancarlo Russo, Ambasadorem kuchni włoskiej w Polsce
13:30 – 14:15
Ceremonia rozdania nagród Bellavita
Sędziami w konkursie poświęconym włoskiej żywności i napojom, są kupcy z sektora Horeca, detaliści, właściciele delikatesów, szefowie kuchni, sommelierzy, eksperci branżowi i dziennikarze.
Tylko jeden produkt zostanie wybrany jako zwycięzca konkursu, na podstawie pięciu kryteriów: smak, opakowanie i branding, historia kryjąca się za produktem, innowacyjność i znaczenie dla lokalnego rynku. Trzy specjalne wyróżnienia zostaną również przyznane za „najbardziej innowacyjny produkt”, „najlepsza tożsamość marki” i „nagroda dobrego smaku”.
FORUM KONFERENCYJNE 2, Hala 3
11:00-14:00
Pokazy kulinarne pod patronatem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni
Poprowadzą znani kucharze pod czujnym okiem szefa Jarosława Uścińskiego, znanego warszawskiego restauratora, przygotowane z tradycyjnych polskich produktów i specjałów przekazanych przez Wystawców.
Sponsorem Pokazów Kulinarnych jest „Warszawski Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy S.A. w Broniszach" – największe w Polsce centrum dystrybucji świeżych owoców, warzyw i kwiatów
